nynke Koster x moooi carpets during object rotterdam
Specially for Moooi Carpets and Anne van der Zwaag I designed these carpets. #myowndesign
The carpets can be placed on the floor or hung on the wall.
Data: 2 t/m 4 februari 2024
Locatie: HAKA-gebouw Rotterdam
Openingstijden: dagelijks 11 – 18 uur
Mijn werk is gepresenteerd op de 2de verdieping
Nieuw kunstwerk voor gemeente Amersfoort
Gemeente Amersfoort verhuist in 2025 naar een nieuw pand vlakbij het station. Kraaijvanger Architects tekende voor het ontwerp van dit Huis voor de Stad. Drie kunstenaars kregen de opdracht een ontwerp te maken voor een kunstwerk bij dit nieuwe stadhuis, waarbij het thema verbinding en de identiteit van de stad centraal zou moeten staan. Een commissie van architecten, ambtenaren en externe deskundigen beoordeelde de ontwerpen, samen met een groep inwoners van Amersfoort. Uit de drie voorstellen werd het ontwerp van Nynke Koster (1986) gekozen voor uitvoering.
Lokale geschiedenis
Koster maakt als kunstenaar regelmatig werken in de openbare ruimte en tijdelijke installaties op locatie, waarin ze werkt met de eigenschappen van de omgeving. Daarvoor doet ze altijd veel onderzoek. Ook Amersfoort heeft ze meerdere malen bezocht. Ze deed een rondleiding met een gids en heeft zelf veel door de stad gelopen. Daarnaast verdiepte ze zich in de geschiedenis van de stad.
Naast het gegeven van Amersfoort als keistad, viel haar nog iets op. ‘Er zijn een aantal momenten in de geschiedenis waarop Amersfoort opmerkelijk gastvrij is geweest naar nieuwkomers. Op de deuren van de Onze Lieve Vrouwetoren zie je bijvoorbeeld Maria met haar mantel. De stad was een bedevaartsoord, in de Eerste Wereldoorlog werden veel Belgen opgevangen en door de aanleg van het spoor werd het een garnizoenstad.
Gastvrije stad
En ook nu nog is die gastvrijheid aanwezig: de burgemeester zorgt voor een warm welkom voor nieuwe inwoners. Ook in het ontwerp voor het Huis voor de Stad zit die gastvrijheid, er komt een speakerscorner en een openbare daktuin. Voor Koster was dat het meest bijzondere aspect van de stad. Bierbrouwen en lakenhandel was er in meer steden, maar die gastvrijheid niet. Zelfs ten aanzien van de keistad zou je dat zo kunnen benoemen: de zwerfkeien die in de voorlaatste ijstijd vanuit Scandinavië zijn gekomen, zijn met open armen ontvangen. De gemeente heeft zelfs een lijst van verschillende keien in de stad waarop staat waar deze vandaan komen. Beroemd is het verhaal van de grote zwerfkei die door een groep bewoners de stad is binnengesleept.
Tastbare herinneringen
Nynke Koster werkt graag met verhalen uit het verleden. ‘Niet willekeurig, maar met verhalen waarvan ik vind dat mensen ze moeten kennen. Door de vorm en het materiaal te veranderen, krijgt het een nieuwe betekenis en zegt het ook iets over de tijd van nu. Je kijkt er opnieuw naar.’
Vaak maakt ze in haar werk gebruik van afdrukken van elementen uit de omgeving, bijvoorbeeld een fragment van een gebouw. Op een andere manier keert dit dan terug in het werk. Zo maakte ze de zitobjecten Elements of Time van een afdruk van plafonddecoraties en liet ze in de Grote Kerk in Alkmaar de vorm van de gewelven terugkeren in een ruimtevullende sculptuur op de vloer. Die werkwijze begon op de academie in Den Haag, waar ze een afgietsel maakte van een kopie van de beroemde Porta del Paradiso deuren van Lorenzo Ghiberti in Florence die daar aanwezig was. ‘Omdat ik niet weg wilde van de academie, wilde ik iets van die plek meenemen. Mijn objecten zijn eigenlijk 3D herinneringen, iets bewaren van een plek die betekenis voor je heeft.’
Zo gaat ze ook elementen van Amersfoort bewaren en opnieuw betekenis geven in haar kunstwerk. In een reeks objecten in en rond het Huis voor de Stad keren verschillende keien uit Amersfoort terug in een nieuwe vorm: gestapeld in transparante gekleurde blokken die worden verlicht. De zwaarte van een steen krijgt een transparante tegenhanger, een contrast in materialen dat ze vaker opzoekt. De geschiedenis van de stad en van de kei wordt gevangen in een hedendaagse kunststof vorm. Koster: ‘Ik vind het belangrijk dat een kunstwerk verschillende lagen heeft. Dat je ernaartoe getrokken wordt als je het ziet omdat het verleidelijk oogt, maar dat het ook verdieping heeft als je er meer van wilt weten.’
Kunsttribune
De gemeente heeft ook de inwoners van de stad bij de kunstopdracht betrokken via de Kunsttribune. Hiervoor konden mensen zich aanmelden, waarbij verstand van kunst niet nodig was. Uit de aanmeldingen is de Kunsttribune ontstaan. Dit is een diverse groep inwoners die bij de presentaties van de kunstenaars aanwezig was en vragen kon stellen over het ontwerp. Een hele leuke ervaring zoals een van hen zegt. ‘Ik was nieuwsgierig naar hoe zoiets werkt, hoe kunstenaars de identiteit van de stad vertalen in een kunstwerk. We kregen een presentatie over het Huis voor de Stad en uitleg over waar de kunstopdracht aan moest voldoen. Daardoor gingen de gesprekken helemaal niet over mooi of lelijk, maar over meer objectieve criteria: welk verhaal zit er in, hoe verbeeldt het de identiteit van Amersfoort, hoe gaat de kunstenaar om met duurzaamheid en is het uiteindelijke werk voldoende zichtbaar. Al deze aspecten zijn in dit ontwerp aanwezig, het gaat echt over Amersfoort.’
Kunstwerkgroep
De opdracht is begeleid door de Kunstwerkgroep Kunst Huis voor de Stad, met een vertegenwoordiging van de gemeente, de architecten en enkele externe deskundigen. Zij formuleerden samen de opdracht en beoordeelden de voorstellen van de drie kunstenaars op een aantal vooraf opgestelde criteria, waaronder het inhoudelijke verhaal, duurzaamheid en uitvoerbaarheid binnen het budget.
June 2021
This september Nynke Koster at Masterly Milano - Salone del mobile
In September of 2021 Nynke Koster will celebrate the succes of her Elements of Time collection through new limited edition pieces at Palazzo Francesco Turati at the Dutch Pavilion, Masterly - The Dutch in Milano.
Elements of time
In the last few years the Elements of Time have conquered the world. The works have been exhibited from Tokyo to New York City, from Istanbul to Singapore and more. A number of well known galleries and museums now feature the Elements as part of their permanent art collections. To celebrate their succes, Nynke Koster will present a new serie of limited edition pieces for Masterly Milano - The Dutch edition. The Elements represent architectural fragments of time. They are time, space and place transformed into soft elements to sit on. A place from elsewhere, with ornaments of the past, as a place for here and now. To give a new identity to the existing world surrounding us. For the first time you can sit on a Baroque ceiling or touch a cassette from the Neoclassicism. For Masterly Milano they are presented in a new incredible marble look.
Visit www.nynkekoster.com for more information and visual material or contact:
post@nynkekoster.com
+31 (0)6 41 06 02 38
Dutch Pavilion / Masterly - the Dutch in Milano (www.masterly.nu)
Palazzo Francesco Turati, Via Meravigli 7, Milan - The Golden Room
Subway: Cordusio (line 1), Cairoli (line 1), Duomo (lines 1 and 3)
Milan Design Week / Salone del Mobile, 5 - 10 September 2021
May 2021
Nov 2018 - nynke koster & Dudok
It is a big honor to share that I am casting and 3Dscanning one of the most beautiful buildings in the Netherlands, the town hall of the city of Hilversum by the famous architect Dudok. On Saturday Dec 1st and you can be a part of it!
(Only in Dutch) Op zaterdag 1 december 2018 zal ontwerper Nynke Koster rubberafgietsels maken van het Raadhuis in Hilversum. (13:00- 17:00) Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) gaf haar deze opdracht als startschot van een discussie over de toekomst(bestendigheid) van het Raadhuis. Op dinsdag 4 december 2018 zal zij de afgietsels weer verwijderen. Aansluitend organiseert het DAC een lezing door Koster (19:30) en een stadsgesprek over hoe het Raadhuis als monument en gesamtkunstwerk kan worden verduurzaamd, en hoe het tot inspiratie kan dienen voor een meer generiek monumentenbeleid. We nodigen iedereen uit die geïnteresseerd is in het energieneutraal maken van monumenten, zelf in een monument woont en wil weten welke verduurzamingsmogelijkheden er zijn, mee wil denken over hoe modernisering van monumenten en erfgoedwaarde samen gaan, om mee te praten in het Raadhuis zelf – het gebouw waarin al deze vragen samenkomen. Voor meer informatie neem contact op met het DAC of post@nynkekoster.com
Oct 2018 Object LP21- The New piece of the elements of time
Khepri won the audience award for beelden in leiden!
Every year, the audience award is announced on the last day of the open-air exhibition Beelden in Leiden. This year the award went to my work Khepri. The artwork is based on the Scarab amulet from the collection of Rijksmuseum Oudheden in Leiden. I want to thank everybody for voting on this special piece! It is my first work outside and in the public space!
Beelden in Leiden
Beautiful article in Beelden Magazine (Sculpture Magazine) about my work Khepri for Beelden in Leiden. Written by Marijke Jansen. (Only in Dutch)
pallas athena at the lumc hospital entrance in leiden
text by the curator Sandrine van Noort (only in Dutch) :
Verbinding met het verleden
Het verleden is actueel in de hedendaagse kunst. In een tijd waarin veranderingen snel gaan, zijn veel kunstenaars in staat die veranderingen te registreren en daarop te reageren. In hun analyse van het heden grijpen zij regelmatig terug op parallellen of analogieën uit het verleden. Door verbinding te leggen met het verleden hervinden kunstenaars hun hedendaagse positie.
De deelnemende kunstenaars onderzoeken verschillende concepten van tijd en putten hiervoor uit films, literatuur of kunst uit voorgaande eeuwen. Fragmenten hieruit verweven zij in eigen voorstellingen. De bereikbaarheid van steeds grotere databanken op internet speelt hierin een belangrijke rol.
Sporen van tijd
In de 19de eeuw werd de klassieke beeldhouwkunst op academies tot voorbeeld gesteld. Met de komst van de vroeg twintigste-eeuwse avant-gardes, zoals het Futurisme, De Stijl en het Russische constructivisme, werd het verleden juist afgezworen: alles moest anders op weg naar een nieuwe betere toekomst. Met het groeiend besef dat die nieuwe toekomst toch niet zo maakbaar is, werd in de postmoderne tijd opnieuw het verleden als ‘beeldbank’ gerehabiliteerd. Concepts of Time biedt een verzameling uiteenlopende interpretaties van sporen van tijd, materiaal uit de oertijd maar ook wat het verleden aan verbeelding heeft overgeleverd. Concepts of Time tussen feit – de teruggevonden objecten – en fictie – de interpretatie van de betekenis ervan. De deelnemende kunstenaars reflecteren op het verleden en gebruiken hedendaagse materialen om hun commentaar zichtbaar te maken.
Zij vragen onze aandacht voor de vergeten verhalen uit de geschiedenis die zij tastbaar maken in uiteenlopende werken. De werken bieden ruimte voor reflectie, herbezinning en verwondering over het verleden dat opnieuw actueel is.
Beelden in leiden 2018
The largest outdoor exhibition of young talented sculptures in the Netherlands presents 'Concepts of Time' this year.
Nynke Koster presents her first work outdoors and in the public space! On view until August 5 at the Hooglandsekerkgracht in Leiden.
great feature in the latest issue by damn magazine! jan-febr 2018
Elements of time bought by Tokyo Metropolitan Teien Art Museum !
After visiting my studio in the Netherlands last May, the Tokyo Metropolitan Teien Art Museum has bought 5 pieces of the Elements of time collection for their permanent collection in the museum. I am very honored and proud by their purchase. The Elements will be presented at the new group exhibition 'Decoration Never Dies, Anyway. Opening on November 18th. Together with the Elements I will fly to Tokyo to be present at this amazing new exhibition. Even better news to share is that I was invited to create a site specific work for the museum.
17-11 WOnderfull opening at Tokyo Teien Art Museum!
After a month of work in Tokyo I created this site specific work for the Teien Art Museum titled Oranda no kakehashi.
The piece gives my view on both the Dutch and the Japanse identity. It is based on Deshima, the artificial fan-shaped island in the port of Nagasaki that acted as the Dutch trading post in Japan from 1641 to 1859. The Japanese still credit the Dutch for opening the window to the Western world. The piece is presented in the former dining room op the prince of Japan.
2-9 I am currently working in Tokyo! from sept 1- 22 for the tokyo metropolitan art museum!
15 -9 Lecture at embassy of the netherlands in tokyo
Pre-event for the exhibition “Decoration never dies, anyway” at the Tokyo Metropolitan Teien Art Museum
Date: Friday 15th September 2017
Time: 19:00-20:30
Venue: Deshima Lounge, Embassy of the Kingdom of the Netherlands 3-6-3 Shibakoen, Minato-ku, Tokyo 105-0011
Language: English: Q&A consecutive interpretation possible if necessary
No entrance fee
Summary: Dutch artist Nynke Koster takes “molds” of interior pieces of historical buildings using silicone rubber and creates from them furniture / sculptures. Shifting the perspective and using unexpected material, a piece of “furniture” simultaneously serves as a functional object and a new autonomous work of art. This approach allows her to reinvigorate the decoration to a physical, tangible presence in space, and to re-appropriate the history of architecture with memories of those who once lived there. This year, she will participate in an upcoming group exhibition, Decoration never dies, anyway (November 18, 2017 to February 25, 2018) in the Tokyo Metropolitan Teien Art Museum, which is her very first in Japan. In September, she stays in Tokyo for three weeks creates a new site-specific work especially for this exhibition. On this opportunity, she will introduce her unique approach with her previous works and her ongoing project in Tokyo.
Attend?
Please use the following link to apply: LINK (google docs) (☜Click) Deadline for application is 13 September. However due to limitations in capacity of the venue, we might close the application before the deadline.
Inquiries about the exhibition: Ms. Tanaka, Tokyo Metropolitan Teien Art Museum tanaka@teien-art-museum.ne.jp
Inquiries about the Artist talk: Ms. Nakano, Netherlands Embassy Mariko.nakano@minbuza.nl